Geçmiş zamanlarda bir işletmeye ya da mağazaya gidildiğinde, o işletmenin herkes tarafından bulunabilir bir adreste ve akılda kalıcı bir lokasyonda olması müşteriler açısından ne kadar önemliyse; günümüzde bir internet sayfasına erişim sağlamak istenirken de domain yönetimi adının akılda kalıcı ve kolay hatırlanabilir olması oldukça önem arz etmektedir.
İnternet ortamının gün geçtikçe değişmesi ve gelişmesiyle birlikte, daha önceden yapılan tüm işlemlerin sanal ortamlarda, bilgisayarlar üzerinden yapılması kişileri ya da işletmeleri bu alanlara yönelik çalışmalar yapmaya zorlamaktadır. Bu nedenle işletmeler, domain nedir ne işe yarar gibi sorulara yanıt bulmak amacıyla çeşitli araştırmalar yapmaktadır.
Domain nedir sorusuna verilebilecek en güzel yanıt, web siteleri için seçilenisimlendirme yöntemidir. Diğer bir ifade ile domain, akılda kalması zor olan IP adreslerinin yerine kullanılması için web site sunucuları tarafından geliştirilen bir yöntemdir. Web site için seçilen ismin “.com, .org ya da .net” gibi bir uzantı ile kullanılmasına alan adı (domain) denilmektedir.
Domain yönetimi için kullanılabilecek en doğru ifadelerden biri de şüphesiz ki ” site adı ve site adresi” şeklinde yapılan ifadeler olmakla birlikte, web siteyi ziyaret edecek kullanıcılar alan adı (domain) sayesinde web sayfasına ulaşım sağlayacaklardır. İki ayrı internet sitesinin aynı domain üzerine kurulması mümkün değildir.
Parmak izine benzetilen domain yönetimi, benzersiz bir yapıya sahip olmakla birlikte; hatırlanması zor ve uzun olan IP (Internet Protocol Adress) numarasına denk gelmektedir. Diğer bir ifadeyle; alan adı var olmasaydı Google’a ulaşabilmek için adres çubuğuna “46.323.911.525 “gibi akılda tutulması zor olan farklı sayı kombinasyonları yazılması gerekmekteydi.
300 milyondan fazla alan adını, milyarlarca web site kullanıcına bağlayan DNS sistemi sayesinde; tarayıcıya girilen domain, gidilmesi istenen web sitesinin IP adresine dönüştürülmektedir. Domain yönetimi sayesinde web site ziyaretçilerinin kullanmış olduğu bilgisayarlar, internet sayfalarına ait verilerin depolandığı sunucuya ulaşabilmeyi mümkün kılmaktadır. Aslında birçok adımdan geçen bu işlem, teknolojinin gelişmesiyle birlikte birkaç milisaniyede gerçekleşmektedir.
Sanal platformların tüm insanlara açık olması nedeniyle son zamanlarda domain whois gizleme nedir sorusu gündemdedir. Alan adı kayıt bilgilerinin3. Kişiler tarafından görülmemesi için domain tarafından whois gizleme hizmeti kullanıcılara sunulmaktadır. Alan adı satın alma işlemi gerçekleşirken ad, soyad, adres ve telefon bilgilerinin bu hizmeti sağlayan şirket tarafından bilinmesi gerekir.
Verilen bilgiler, whois sorgulaması yapıldığında tüm insanlara açık olarak görülmektedir. İşletmelere sunulan bu kişisel bilgileri gizleyebilmek için, alan adı whois koruma hizmetinden yararlanabilmek mümkündür. Domain whois gizlemek domain adının alındığı firmanın kontrol paneli üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Whois gizleme işleminin tamamlanmasının ardından sorgulama yapılarak bilgilerin eksiksiz bir şekilde gizlenip gizlenmediği kontrol edilebilmektedir.